Coronavirus: economische reddingsboei
Vanaf 6 april kunnen ondernemers een aanvraag indienen voor de tijdelijke noodmaatregel

Ondernemers die als gevolg van de coronacrisis te kampen hebben met een dalende omzet, kunnen vanaf 6 april bij het UWV een aanvraag indienen om de loonkosten vergoed te krijgen tot een maximum van 90%. De regeling heeft de naam gekregen de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Doel van de NOW is het behoud van zoveel mogelijk banen in sectoren die door de coronacrisis stil zijn gevallen. Het gaat hierbij om een uitzonderlijke, forse maatregel. Minister Wouter Koomees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte dit vandaag bekend.

Verbanen NOW 20 vanaf vandaag van start

Vanaf 6 april kunnen werkgevers aankloppen bij het UWV. Met circa drie weken verwacht het UWV de aanvraag behandeld te kunnen hebben en het geld aan loonkosten uit te kunnen keren. Voorwaarde is dat de ondernemers ten minste 20% omzetdaling verwachten en het reguliere salaris aan hun werknemers blijven uitbetalen. Ook dienen deze werknemers hun baan gedurende deze crisis te behouden.

Gedetailleerd merkwerk in deze kwestie is niet mogelijk. Omdat de nood hoog is, moet de regeling snel en eenvoudig uitvoerbaar zijn.

 

Flexwerkers en uitzendkrachten

Flexwerkers kunnen ook gebruik maken van de regeling, waarbij er geen onderscheid gemaakt zal worden in contractvormen. Werkgevers kunnen daarom deze groep werknemers ook in dienst houden als zij de aanvraag willen doen. Dat geldt dus ook voor uitzendkrachten en mensen die via een payrollconstructie in dienst zijn.

 

Geen boetes

Minister Koolmees deed een beroep op de morele verantwoordelijkheid van de werkgevers om alleen van de noodmaatregel gebruik te maken indien nodig. Want ook fraude ligt namelijk op de loer.

Achteraf zal het UWV het omzetverlies in kaart brengen en zal bepalen of er verschil terugbetaald dient te worden of dat er aan naheffing zal plaatsvinden. Er zullen geen boetes worden uitgedeeld.

 

Blijf uitgeven

Er werd ook een beroep gedaan aan het volk: blijf uitgeven! Behoud het abonnement op de sportclub, de krant en al dat soort zaken zodat de economie na de crisis een snellere opleving kan worden gegund.

 

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.