Nederland op slot (deel 2)

Gisterenavond kondigde het kabinet strengere maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Een NL-alert ging er afgelopen zondag landelijk uit waarin het houden van 1,5 meter afstand en het binnenblijven werden benadrukt.

In het weekend werden de eerdere maatregelen door enkele Nederlanders helaas genegeerd. Een enkeling, echter lang niet allemaal: men ging op minder dan 1,5 meter afstand naar buiten het park in of naar de stranden om te genieten van het mooie weer. En ook de media liet beelden zien van hoe, bijna laconiek, de maatregelen werden opgevolgd op openbare plaatsen. Er werden contactsporten gedaan op het strand, anti-coronafeestjes gehouden en samengeschoold in de parken omdat de Japanse Tuin in bloei stond. Hoe het beeld in ieder geval geframed werd, heeft ertoe geleid dat de volgende maatregelen tot op heden van kracht zullen gaan en aan zullen houden tot zeker 1 juni 2020. Om en nabij 70 dagen vanaf vandaag, mits dit niet nog eens verlengd wordt en indien er zelfs geen strengere maatregelen worden afgekondigd.

Er wordt nu nog gesproken over een Intelligent Lockdown, oftewel een lockdown met beperkte vrijheden.

De afgelopen dagen heeft het kabinet drastische, noodzakelijke maatregelen genomen die een enorme impact op onze samenleving zal hebben. Ook moesten organisaties die dagelijks veel mensen ontvangen de adviezen per direct opvolgen.

De nadrukt blijft op zeker 1,5 meter afstand houden van elkaar.

 • Thuis blijven: men wordt ten zeerste geadviseerd alleen voor noodzaken naar buiten te gaan. Voor boodschappen, voor werk als thuiswerken geen optie is en om voor anderen te zorgen. Dit zal voor nu nog gelden tot en met 6 april, maar mogelijk wordt dat verlengd. Naar buiten voor een wandeling of een frisse neus is toegestaan, indien dit alleen is. Mensen die hoesten of verkouden zijn moeten binnen blijven. Mensen met vitale beroepen hebben een uitzondering, tenzij zij zelf ziek zijn.

 

 • Het thuisbezoek moet zich beperken tot een maximaal van drie personen, waarbij 1,5 meter afstand gehouden dient te worden.

 

 • Bezoekers zijn tot 1 juni niet welkom in verpleeghuizen. Dit om de ouderen, die tot de risicogroepen behoren, zoveel mogelijk te beschermen

 

 • In de openbare ruimte moet de 1,5 meter afstand in acht gehouden worden. Drie of meer personen die minder dan 1,5 meter afstand houden en geen gezin vormen lopen het risico een boete op te lopen ter waarde van € 400,-.

 

 • Openbare plaatsen zoals stranden, parken en campings kunnen door de gemeentes gesloten worden, wanneer deze plaatsen niet de 1,5 meter afstand in acht kunnen houden. Dat geldt ook voor winkels. ‘Contactbedrijven’ zoals kappers en nagelsalons zijn tot nader order gesloten.

 

 • Tot 6 april zullen basisscholen, middelbare scholen, kinderdagverblijven en mbo’s gesloten blijven. Mogelijk wordt dit in de komende weken verlengd. Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen van ouders met vitale beroepen. Hoger onderwijs moeten online een doorgang vinden met videocolleges.

 

 • •De evenementenbranche zal enorm geraakt worden. Tot 1 juni zijn alle bijeenkomsten en evenementen verboden. Er is geen sprake meer van een tot 100 personen ondergrens. Ook kerken en moskeeën zullen gesloten zijn. Er geldt een uitzondering voor kerkelijke bruiloften en begrafenissen, maar deze dienen zich tevens te houden aan de opgelegde 1,5 meter afstand.

 

 • Fysiotherapeuten dienen hun werk zoveel mogelijk via beeldbellen uit te voeren.

 

 • Deurbeleid zal worden toegepast in winkels om de 1,5 meter afstand in acht te kunnen houden. Wanneer deze winkels dat niet mogelijk kunnen maken, lopen zij risico gesloten te worden of een opgelegde boete t.w.v. maximaal € 4000,-

 

 • Eet- en drinkgelegenheden blijven tot nader order gesloten, zeker tot 6 april en mogelijk langer. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk.

 

 • Bioscopen, sportscholen, zwembaden en andere recreatieve samenscholingsplaatsen zullen tot nader order gesloten blijven.

 

 • Rode Kruis opent hulplijn voor mensen in quarantaine en thuisisolatie voor mensen die hun verhaal kwijt willen of advies willen hebben tijdens hun thuisisolatie. De hulplijn van het Rode Kruis is te bereiken op +31 70 44 55 888. Daarnaast start het Rode Kruis een netwerk voor burgers die anderen willen helpen. Zij kunnen zich aanmelden bij het Rode Kruis.

 

Een enorme impact

Economisch gezien zal onze manier van leven een behoorlijke klap oplopen. Financiële regelingen zijn van kracht gegaan om de economie zoveel mogelijk te redden, maar nadelige gevolgen zullen ongetwijfeld niet uitblijven. Zzp’ers kunnen in ieder geval vanaf deze week een aanvraag doen voor de speciale bijstandsregeling die vorige week met oog op deze crisissituatie is aangekondigd.

Mentaal moeten we sterk blijven en volhouden om het coronavirus een halt te kunnen toeroepen. Discipline is wat gevraagd wordt van het Nederlandse volk om deze crisis door te kunnen komen. De komende dagen zal blijken in hoeverre wij collectief deze maatregelen serieus kunnen en zullen nemen, maar zal het nog koffiedik aankijken zijn in welke mate deze maatregelen een effect zullen gaan hebben.

 

Ook de dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.

Verbanen door corona zonder werk