Blog van Sandra de Vries, Jobcoach bij Verbanen


Corona: niet in onmogelijkheden denken, maar juist in mogelijkheden

Blog Sandra de Vries - Coronavirus

Eigenlijk is het best erg, dat er een crisis moet komen voor ik weer eens tijd heb voor een blog. Of eigenlijk, dat ik er tijd voor maak. Aan de andere kant, dat betekent natuurlijk dat ik mijn tijd vooral aan de kandidaten besteed, om hen weer richting werk te krijgen en dat is het allerbelangrijkste.

 

Maar dan Corona

Al een paar weken weten we dat het er aan komt. Alleen het wanneer en hoe snel hoe ernstig was nog niet helemaal duidelijk. Zelf was ik al wat aan het hoesten de afgelopen weken, maar ziek was ik niet. Ik mocht dus, met wat extra maatregelen, gewoon doorwerken. Tot afgelopen vrijdag: de maatregelen werden aangescherpt en dat betekende dat ik vanuit huis moest gaan werken. Nu heb ik dat vaker gedaan, maar dan was er meestal toch wel een medische oorzaak. En voor mijn gevoel is die er niet. Ik voelde me dus best rottig, want ik wil gewoon mijn werk goed doen en dat kan ik nu eenmaal beter als ik mensen daadwerkelijk in levende lijve zie. Ondertussen kwamen ook de eerste afmeldingen al binnen, sommige kandidaten vallen toch in de risico-doelgroep of hadden behoorlijke verkoudheidsklachten.

 

En toen was het zondag

Weer nieuwe maatregelen en al snel het bericht vanuit Verbanen dat alle locaties gesloten worden. Nu moest iedereen dus thuis werken. En stiekem vond ik dat wel zo eerlijk. Wel werd al snel duidelijk dat dit wat van ons gaat vragen.

Onze dienstverlening is gericht op menselijk contact, onze intakes en ODE’s doen de Verbanencoach, bedrijfsarts, gezondheidspsycholoog en arbeidsdeskundige het liefst face to face. Dan zie je toch meer wat het met iemand doet en dan hebben we het nog niet eens over eventueel lichamelijk onderzoek. En ook wij als jobcoaches bereiken meer als we mensen voor ons hebben zitten.

 

Niet in onmogelijkheden denken, maar juist in mogelijkheden

Tijd voor overleg dus, als geheel team, maar ook als bijvoorbeeld alle jobcoaches. Want wat betekent dit voor ons? Waar lopen wij tegen aan? Het vinden van een werkervaringsplek is niet te doen, vacatures worden mogelijk ingetrokken, een economische crisis zou kunnen komen. We wilden niet in onmogelijkheden denken, maar juist in mogelijkheden. Want wat wij onze kandidaten leren, moeten we natuurlijk zelf ook toepassen.

 

Wat kan er nog wel?

Onze coachgesprekken gaan gewoon door, voor de workshops zijn we allerlei oplossingen aan het bedenken, zowel in teamverband als ook individueel in sommige situaties. Vacatures zoeken en er op reageren kan nog steeds. Het zijn er misschien minder, sommigen worden later misschien ingetrokken, maar dan heb je je als kandidaat wel al laten zien. Jij gaat niet bij de pakken neerzitten als het even tegen zit, maar kijkt waar je juist een bijdrage kunt leveren. We hebben verschillende opdrachten die je kunt doen en die gaan we dus ook delen. Het is ook een goed moment om toch nog eens na te denken over wat je nu graag wilt. Welke bedrijven spreken aan, welke functies en taken spreken aan? Wat heb je er voor nodig? Zou je misschien een online cursus kunnen doen?

 

Wat leren we hier nu van?

Als ik naar mezelf kijk, dan leer ik flexibeler denken. Ook ik mag ineens andere oplossingen bedenken, mag mijn creativiteit de vrije loop laten gaan. Laten we met elkaar hier zo goed mogelijk doorheen zien te komen. Door samen te werken, elkaar te helpen, worden we sterker!

 

Blijf gezond, zorg goed voor je naasten en houd je aan de maatregelen die afgekondigd zijn!

 

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.