Nederland op slot

Het onvermijdelijke in deze crisis is gebeurd: ons land moet op slot om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, dan wel om de exponentiële curve van het aantal besmettingen te vertragen. Dit om de intensive cares niet in één keer te overspoelen, maar om de toestroom van hulpbehoevenden geleidelijk te spreiden. De kans is aannemelijk dat het merendeel van de bevolking de komende maanden besmet zal raken. En we willen en moeten er alles aan doen om niet af stevenen op een situatie in Italië waar nu al beslist moet worden wie geholpen kan worden en wie niet.

De afgelopen dagen heeft het kabinet drastische, noodzakelijke maatregelen genomen die een enorme impact op onze samenleving zal hebben. Ook moesten organisaties die dagelijks veel mensen ontvangen de adviezen per direct opvolgen.

  • Allereerst werd donderdag het advies gegeven om plaatsen/ events in te perken tot maximaal 100 personen. Dat is afgelopen weekend nog eens extra aangepast: Horeca, restaurants, sportscholen, bioscopen, musea, gebedshuizen, sportevenementen en andere gelegenheden waar grote groepen mensen dagelijks komen, sluiten de deuren voor een periode van drie weken. Hierdoor zullen veel bedrijfstakken een onzekere tijd tegemoet gaan.

 

  • De Verenigde Staten sloten voor het weekend het luchtruim voor reizigers uit risicogebieden, waaronder de EU-lidstaten. Na dat bericht drong de ernst van de zaak er goed in. Zo houden de Nederlandse Antillen de vluchten buiten omdat zij niet beschikken over de capaciteit voor een massale uitbraak op de eilanden.Inmiddels zijn er een aantal vliegmaatschappijen die hun totale vloot aan de grond moeten houden. Alleen cargovluchten kunnen nog gedaan worden. Het kabinet doet er alles aan om de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen overeind te houden. Helaas leidt dit nu al tot arbeidstijdverkorting van personeel. Reisorganisaties zijn het afgelopen weekend gekomen met een speciale corona-reisvoucher zodat mensen die de komende periode op vakantie zouden gaan op een later moment alsnog een reis kunnen boeken.

 

  • De post en pakketten zullen bezorgd blijven worden. Men hoeft voor pakketten niet een handtekening op een scanner te zetten. Ook zal er alleen tot aan de voordeur bezorgd worden. Goede communicatie met bezorging kan verdere besmetting voorkomen. Stem bijvoorbeeld af dat de bezorger een pakket in een container voor de deur achterlaat, of voor de deur zet en wacht enkele momenten voordat u het pakket oppakt. Desinfecteer het pakket en was uw handen goed om er zeker van te zijn dat de kans op besmetting zoveel mogelijk geminimaliseerd is.

 

  • Werkenden die tot de mogelijkheid beschikken om thuis te kunnen werken, worden aangeraden dat advies op te volgen. Het volk wordt aangeraden om zoveel mogelijk binnenshuis te verkeren en sociale aangelegenheden te vermijden. Om ouderen en mensen met fysieke beperkingen (hart-, long en diabetespatiënten) te beschermen tegen besmetting, wordt gevraagd hen (zoveel mogelijk) niet te bezoeken, omdat zij tot de risicogroepen behoren die een aanzienlijk grotere kans hebben om te komen te overlijden.Laat hen echter niet in de steek. Hou contact met hen en maak gebruik van videocall mogelijkheden zoals Skype, Facetime en Whatsapp videocall. Laat hen zoveel mogelijk niet naar buiten gaan en stem af wanneer u de boodschappen komt brengen. Gebruik wanneer mogelijk de gang als sluis om voorraden af te leveren en laat hen na verloop van tijd deze voorraden pakken, wanneer u al enige tijd weg bent.

 

  • Met betrekking tot het hamsteren van voorraden wordt aangeraden dit niet te doen. Ook zodat de mensen die klaar zijn met werk niet voor lege schappen komen te staan. De voorraden worden dagelijks aangevuld. In supermarkten (en elders) wordt aangeraden om zeker 1,5 meter afstand te bewaren. Het betalen met de pin wordt door het kassapersoneel ontzettend gewaardeerd.

 

  • Het openbaar vervoer zag vanochtend een daling van meer dan 85% aan reizigers. Buschauffeurs openen de voordeur niet en de eerste rijen stoelen zijn afgesloten. Ook in het openbaar vervoer wordt aangeraden niet te dicht op elkaar te zijn.

 

  • De enorme discussie rondom het openhouden van de scholen heeft een voorlopig besluit aangenomen: alle scholen gaan dicht. Alleen voor kinderen waarvan ouders werkzaam zijn in de vitale beroepen zullen scholen en opvangcentra beschikbaar zijn. Scholen worden aangeraden zoveel mogelijk gebruik te maken van digitale oplossingen, waardoor scholieren alsnog de lessen en colleges kunnen volgen.

 

  • Een lijst met die vitale beroepen zal in alle waarschijnlijkheid vandaag worden aangekondigd. [update]

 

  • Rode Kruis opent hulplijn voor mensen in quarantaine en thuisisolatie voor mensen die hun verhaal kwijt willen of advies willen hebben tijdens hun thuisisolatie. De hulplijn van het Rode Kruis is te bereiken op +31 70 44 55 888. Daarnaast start het Rode Kruis een netwerk voor burgers die anderen willen helpen. Zij kunnen zich aanmelden bij het Rode Kruis.

 

Ook de dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.

Verbanen door corona zonder werk