Coronavirus: 20.000 bedrijven vragen werktijdverkorting aan

De impact van het coronavirus heeft naast een sociaal-maatschappelijke ook een enorme economische impact. Omdat veel werk stil komt te liggen in de komende weken, hebben zo’n 20.000 bedrijven een aanvraag ingediend voor werktijdverkorting. Het zal gaan om zo’n 300.000 medewerkers die getroffen zullen worden. Nog nooit hebben zoveel bedrijven een aanvraag gedaan voor de regeling. De crisis wordt al erger genoemd dan de bankencrisis van 12 jaar geleden.

Werktijdverkorting kan worden aangevraagd wanneer een organisatie door een onvoorziene omstandigheid buiten het normale ondernemersrisico geen werk meer heeft voor haar medewerkers. Het coronavirus valt onder zo’n omstandigheid.

WW-uitkering voor werkgevers

Niet iedereen hoeft ontslagen te worden. Om dat te voorkomen kan een werkgever besluiten het personeel minder uur te laten werken. De werkgever kan dan het loon doorbetalen en vraagt WW aan voor de uren dat er niet door het personeel wordt gewerkt. De regeling komt alleen in aanmerking voor het personeel met urencontracten. Flexwerkers vallen daar dus buiten en ook zzp’ers kunnen hier geen gebruik van maken.

Luchtvaartbranche

Er worden veel vluchten geannuleerd, nieuwe boekingen blijven uit en door overheidsrestricties wordt vliegen steeds verder ontmoedigd. KLM heeft inmiddels werktijdverkorting aangevraagd voor 33.000 mensen die vanaf april 30% minder zullen moeten gaan werken. Ook worden er per direct zo’n 2000 fte aan banen geschrapt bestaande uit tijdelijke contracten.

Wereldwijd verwacht luchtvaartconsultancybureau CAPA dat naar verwachting de meeste luchtvaartmaatschappijen eind mei failliet zullen zijn als gevolg van het coronavirus. Op dit moment zijn een heleboel luchtvaartmaatschappijen al technisch failliet, omdat zij hun schulden nu niet kunnen aflossen.

 

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.

Planner bij Schiphol