Nederland heeft digitale skills!

Wij zijn met z’n allen in dit land één van de meest vaardige mensen van de Europese Unie als het gaat om digitale vaardigheden. De helft van de 16- tot 75-jarige Nederlanders bezit meer dan basis digitale skills ten opzicht van het Europese gemiddelde van 33%. We lopen voorop en we worden ook met de jaren steeds beter!

 

Maar waar zijn we dan precies ‘digitaal’ goed in?

In het recente onderzoek van het CBS worden de digitale skills in vier gebieden verdeeld. En eerlijk gezegd zijn we eigenlijk (bijna) overal goed in!

 

Informatie

We scoren wat betreft ‘informatie’ met 89% ver boven het Europese gemiddelde van 71%. We zijn gewoonweg goed in het opzoeken van informatie via het internet. Zelfs de huisarts vraagt in de praktijk of de patiënt ook even op het internet heeft gekeken wat hij of zij ‘denkt’ te hebben. En we vinden onze vacatures op de meest uiteenlopende wijzes op het internet.

Ook zijn we zeer bekwaam met het werken in de cloud. We vertrouwen de online diensten steeds meer en weten het ook cross mediaal in te zetten.

 

Communicatie

Bellen via internet, contacten via sociale netwerken en e-mailen: we doen het bijna 24/7. Wellicht zelfs ook iets te veel, maar ondanks dat scoren we met 83% hoger dan het EU-gemiddelde van 67%.

 

Computers/online diensten

We winkelen online, we daten online en we volgen online courses. We scholen ons bij via een digitale leeromgeving en worden zo steeds meer vakbekwamer. Er hoeven zelfs geen boeken meer aan te pas te komen. Met 81% scoren we wederom hoger dan het EU-gemiddelde van 51%.

 

Software

Wat betreft software kunnen we onszelf nog wat meer bekwamer maken. Alhoewel we hiermee nog steeds ver boven het EU-gemiddelde scoren, is dit wel waar we ons collectief op kunnen verbeteren. Het gebruik van kantoorsoftware valt hier onder, maar ook computerprogramma’s schrijven in programmeertaal.

Het leren van een bepaalde high-end applicatie, bijvoorbeeld voor je (digitale) hobby kan voordelen opleveren voor het begrijpen van andere applicaties en alledaagse werkzaamheden. Denk aan de fotograaf die zich Photoshop meester maakt en daardoor meer met zijn of haar ogen naar de details leert te kijken. Of de muzikant die zich stort op een gecompliceerde DAW (digital audio workstation) en ondertussen onbewust met keiharde wiskunde bezig is en zijn of haar creatieve brein inzet om vanuit het niets met 1-en en 0-en een muzikale compositie te maken.

En ook zie je op scholen dat kinderen nu al leren apps te ontwikkelen en het in elkaar zetten en programmeren van robots.

Zo zie je maar: we worden in Nederland steeds meer digitaal vaardiger en vindingrijker. En door alle technologische ontwikkelingen vragen werkgevers steeds meer om bredere vaardigheden die nodig zijn op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt.

Verbanen Digitale vaardigheden

En nu jouw toekomst

Ben jij voorbereid op de toekomst? Hoe weet je of jouw huidige baan dan nog wel bij je past? Om hier inzicht in te verkrijgen biedt Verbanen diverse trajecten, waaronder de Loopbaan APK en het Loopbaanoriëntatietraject.

Verbanen LoopbaanAPK: staat het verkeerslicht van jouw loopbaan op rood, oranje of groen?

De LoopbaanAPK is zoals het woord het eigenlijk zegt: Een kortdurend traject waarbij we onder de motorkap van jouw baan kijken en vrijblijvend meten of jouw huidige functie nog door de keuring komt. Oftewel, staat het verkeerslicht van jouw loopbaan nog steeds op groen of staat het op oranje of rood. Wellicht dat in de laatste twee lichten er iets aan jouw werk enigszins aangepast kan worden om ervoor te zorgen dat je duurzaam en met werkplezier en de slag kan blijven. Of is het misschien tijd om te Verbanen?

Als werkgever kun je dit niet alleen voor een individu, maar ook bij meerdere personen in jouw organisatie uitzetten. Bijvoorbeeld op een afdeling om eens te peilen hoe het ervoor staat met zaken als commitment, samenwerking of werkplezier. Het geeft uw medewerker(s) namelijk inzicht om bepaalde zaken bespreekbaar te maken. 

Jouw loopbaan verkennen met de
Verbanen Loopbaanoriëntatie

Wellicht weet je wel dat het eens tijd wordt om te Verbanen, maar wat voor werk wil je nou eigenlijk echt en welke randvoorwaarden zorgen ervoor dat jij je op je plaats voelt? Loopbaanoriëntatie is een kort durend traject dat antwoord geeft op de vragen ‘Wie ben ik’, ‘Wat kan ik’ en ‘Wat wil ik’. Het advies dat hieruit voortvloeit is vrijblijvend en dient jou inzicht te geven in jouw mogelijkheden. Verandering begint immers met inzicht!