Er staat een robot voor de deur…

Staat een robot voor de deur | Verbanen WP

De pizzabakker die ook verstand heeft van robotica? Als het aan een bekend Amerikaans restaurantketen ligt, klinkt dat binnenkort helemaal zo gek nog niet. Gisteren werd op technologiebeurs CES in Las Vegas door een Chinese thuisbezorgdienst een prototype van een autonome ‘bezorgrobot’ gepresenteerd.

Zodra je een pizza online hebt besteld, zal je een appje ontvangen die de live-locatie van de robot doorgeeft. Je kan live meekijken waar de robot is en hoelang hij erover doet om bij je aan te bellen om je pizza vers en warm te bezorgen.

Achter al deze nieuwe technologieën, zitten tal van nieuwe beroepen waar mensen nodig zijn die de juiste 21e eeuwse skills bezitten.

Roads? Where we’re going we don’t need roads

De bezorgbranche maakt niet alleen futuristische stappen op de weg, maar ook in de lucht. Zo bezorgt een bekende, Amerikaanse bezorgdienst in sommige steden al pakketjes van maximaal een paar kilo per drone. Hobbyisten die nu drone vliegen hebben wellicht in de toekomst een baan als bezorger vanachter een beeldscherm.

Drukker op de weg en meer te bezorgen voor de bezorger

Doordat we steeds meer bestellen op het internet en bij ons thuis laten bezorgen, wordt het alleen maar drukker op de weg en worden straten opgehouden door stilstaande busjes. Waar we in de stad maar kijken, zien we tieners met pizzadozen rondfietsen en er is op scholen zelfs al een bezorgprobleem ontstaan doordat jongeren hun spulletjes op school laten bezorgen. Zijn er wel genoeg bezorgers voor alles wat we bestellen?

Volgens de pizzaketen is de bezorgrobot een oplossing, maar de eerste stap zal eerst een combinatie zijn van menselijke bezorgers en robots. Drones mogen namelijk niet overal in ons land vliegen en robots kunnen nog niet zo goed met trappen overweg.