Maak kennis met jouw toekomstige kantoor collega: Emma

De Britse gedragsdeskundige William Higham heeft een wassen beeld laten maken van de kantoormedewerker van de toekomst: Emma. Ze heeft spataderen en zwakke spieren in haar benen, een kwetsbare huid en een permanente bochel. Ontstaan door langdurend zitten en voortdurend voorover gebogen zitten voor het beeldscherm.

William Higham wil met dit wassen beeld aandacht schenken aan de ongezonde kantooromgeving waarin steeds meer werknemers zich in bevinden. De bureaustoel is voor kantoormedewerkers het allergrootste kwaad. ,,Acht jaar van zijn leven brengt een kantoormedewerker zittend door en dat zorgt voor enorme problemen voor de gezondheid. Als we hier geen verandering in brengen, zal ons uiterlijk volledig veranderen”, aldus Higham.

Maar niet alleen het toekomstige kantoorpersoneel zal er zo uit komen te zien. Denk bijvoorbeeld aan de kraammachinisten in de haven die continue voorover gebogen zitten of tegenwoordig meer op afstand vanaf de kantoorstoel de kranen aan het bedienen zijn en chauffeurs en piloten die vaak nog langer dan 8 uur hun werk zittend uitvoeren. Voor je het weet, ziet de hele mensheid er uit als Emma.

Blijf niet zitten

Het is nog niet te laat volgens Higham. “We moeten meer afwisseling hebben in onze houding, minder zitten en vaker opstaan. Overleggen kunnen veel gezonder worden door dit wandelend te doen in de buitenlucht. We moeten niet ‘blijven zitten’, maar in actie komen!”De toenemende vergrijzing zorgt ervoor dat de arbeidsmarkt nu en de komende jaren behoefte heeft aan mensen met de juiste skills. De Rijksoverheid stimuleert het thema ‘een leven lang leren’, waar verschillende regelingen en plannen voor zijn ontwikkeld.