De retail zet in op een leven lang leren

De toenemende vergrijzing zorgt ervoor dat de arbeidsmarkt nu en de komende jaren behoefte heeft aan mensen met de juiste skills. De Rijksoverheid stimuleert het thema ‘een leven lang leren’, waar verschillende regelingen en plannen voor zijn ontwikkeld.

Persoonlijk ontwikkelbudget

De retail en supermarkten moeten zich hier nu ook voor inzetten, als het aan het CNV ligt, die cao’s voor de branche afsluit. Zo’n 200.000 werknemers moeten een persoonlijk ontwikkelbudget krijgen die zij kunnen gebruiken voor scholing en ontwikkeling. Dat geld kan alleen door de werknemer besteed worden aan een opleiding of (om)scholing. Ook wanneer de werknemer wil ‘verbanen’ of als het bedrijf waar hij of zij werkt failliet dreigt te gaan.

De werknemer dient daarnaast de vrijheid te hebben op een opleiding naar zijn of haar keuze door gebruik te maken van het ontwikkelbudget.

Leven Lang Leren voor retail en supermarkten met een persoonlijk ontwikkelbudget

Jouw toekomst

Weet jij al wat je zou doen met een persoonlijk ontwikkelbudget? Zou je beter willen worden in je huidige vak of zou je eerst eens goed willen oriënteren wat jouw loopbaanmogelijkheden zijn? Het begint met inzicht en om hier inzicht in te verkrijgen biedt Verbanen diverse trajecten, waaronder het Loopbaanoriëntatietraject en de LoopbaanAPK.

Jouw loopbaan verkennen met de
Verbanen Loopbaanoriëntatie

Wellicht weet je wel dat het eens tijd wordt om te Verbanen, maar wat voor werk wil je nou eigenlijk echt en welke randvoorwaarden zorgen ervoor dat jij je op je plaats voelt? Loopbaanoriëntatie is een kort durend traject dat antwoord geeft op de vragen ‘Wie ben ik’, ‘Wat kan ik’ en ‘Wat wil ik’. Het advies dat hieruit voortvloeit is vrijblijvend en dient jou inzicht te geven in jouw mogelijkheden. Verandering begint immers met inzicht!

Verbanen LoopbaanAPK: staat het verkeerslicht van jouw loopbaan op rood, oranje of groen?

De LoopbaanAPK is zoals het woord het eigenlijk zegt: Een kortdurend traject waarbij we onder de motorkap van jouw baan kijken en vrijblijvend meten of jouw huidige functie nog door de keuring komt. Oftewel, staat het verkeerslicht van jouw loopbaan nog steeds op groen of staat het op oranje of rood. Wellicht dat in de laatste twee lichten er iets aan jouw werk enigszins aangepast kan worden om ervoor te zorgen dat je duurzaam en met werkplezier en de slag kan blijven. Of is het misschien tijd om te Verbanen?

Als werkgever kun je dit niet alleen voor een individu, maar ook bij meerdere personen in jouw organisatie uitzetten. Bijvoorbeeld op een afdeling om eens te peilen hoe het ervoor staat met zaken als commitment, samenwerking of werkplezier. Het geeft uw medewerker(s) namelijk inzicht om bepaalde zaken bespreekbaar te maken.