Oppassen op de werkvloer!

Uit een recent onderzoek onder een panel van 1100 werknemers uit risicovolle beroepen, is gebleken dat 25% van hen wel eens slachtoffer geworden is van een bedrijfsongeval. Vakbond CNV slaat alarm!

Er worden vanuit het panel verschillende oorzaken genoemd. Het grootste gedeelte merkt dat er onveilige situaties ontstaan door het toenemen van de werkdruk. Het werk is gericht op snelheid, waardoor de kans op het maken van rampzalige fouten groot is. Men ervaart dat het halen van een hogere omzet heeft meer prioriteit dan denken aan de veiligheid en dat hierdoor werken op risicovolle werkvloeren de laatste jaren steeds meer onveiliger is geworden.

Medewerkers uit de sector ‘Openbaar bestuur en overheidsdiensten’ geven aan dat zij regelmatig in onveilige situaties verkeren tijdens hun werk. Opvallend daarvan is dat 42% van deze werknemers wel eens slachtoffer geworden is van een bedrijfsongeval.

Het CNV stelt dat betere handhaving, meer en strengere inspecties en controles noodzakelijk zijn om verandering te brengen in de toenemende gevaarlijke situaties waarin werknemers van risicovolle beroepen in verkeren.

Hoe staat het er bij jou voor?

Twijfel jij aan de veiligheid op jouw werkvloer? Zou je jouw baan wel eens een APK-keuring willen laten ondergaan? Verandering begint bij inzicht en om dat inzicht in te verkrijgen biedt Verbanen diverse trajecten, waaronder de LoopbaanAPK en het Loopbaanoriëntatietraject.

Verbanen LoopbaanAPK: staat het verkeerslicht van jouw loopbaan op rood, oranje of groen?

De LoopbaanAPK is zoals het woord het eigenlijk zegt: Een kortdurend traject waarbij we onder de motorkap van jouw baan kijken en vrijblijvend meten of jouw huidige functie nog door de keuring komt. Oftewel, staat het verkeerslicht van jouw loopbaan nog steeds op groen of staat het op oranje of rood. Wellicht dat in de laatste twee lichten er iets aan jouw werk enigszins aangepast kan worden om ervoor te zorgen dat je duurzaam en met werkplezier en de slag kan blijven. Of is het misschien tijd om te Verbanen?

Als werkgever kun je dit niet alleen voor een individu, maar ook bij meerdere personen in jouw organisatie uitzetten. Bijvoorbeeld op een afdeling om eens te peilen hoe het ervoor staat met zaken als commitment, samenwerking of werkplezier. Het geeft uw medewerker(s) namelijk inzicht om bepaalde zaken bespreekbaar te maken. 

Jouw loopbaan verkennen met de
Verbanen Loopbaanoriëntatie

Wellicht weet je wel dat het eens tijd wordt om te Verbanen, maar wat voor werk wil je nou eigenlijk echt en welke randvoorwaarden zorgen ervoor dat jij je op je plaats voelt? Loopbaanoriëntatie is een kort durend traject dat antwoord geeft op de vragen ‘Wie ben ik’, ‘Wat kan ik’ en ‘Wat wil ik’. Het advies dat hieruit voortvloeit is vrijblijvend en dient jou inzicht te geven in jouw mogelijkheden. Verandering begint immers met inzicht!