Meer werkende 65-plussers

Het aantal werkende 65-plussers neemt toe. Dat blijkt uit recente cijfers uit de Enquête Beroepsbevolking van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deels komt het door de vergrijzing van de bevolking. In 2018 heeft het CBS 255 duizend 65-plussers met betaald werk gemeten.

En dat is een enorme toename in de arbeidsdeelname van 65-plussers. Had in 2003 nog maar 1 op de 10 betaald werk, in 2018 spreken we over 1 op 3 65-plussers met betaald werk. De verhoogde AOW-leeftijd heeft tevens voor deze toename gezorgd. De AOW-gerechtigde leeftijd staat momenteel op 66 jaar en vier maanden.

 

65-plussers met een vaste baan

Alhoewel het percentage flexwerkers en zelfstandigen onder de 65-plussers de laatste jaren aan het afnemen is, neemt het percentage van 65-plussers met een vaste baan juist toe. We vergelijken hieronder 2014 en 2018:

                             2014                    2018

Vast in dienst    14%                      21%

Flexwerker         28%                      23%

Zelfstandig         58%                      56%

(bron: CBS)

Jouw toekomst

Hoe zit het als jij ouder ben? Hoe weet je of jouw huidige baan dan nog wel bij je past? Om hier inzicht in te verkrijgen biedt Verbanen diverse trajecten, waaronder de Loopbaan APK en het Loopbaanoriëntatietraject.

Verbanen LoopbaanAPK: staat het verkeerslicht van jouw loopbaan op rood, oranje of groen?

De LoopbaanAPK is zoals het woord het eigenlijk zegt: Een kortdurend traject waarbij we onder de motorkap van jouw baan kijken en vrijblijvend meten of jouw huidige functie nog door de keuring komt. Oftewel, staat het verkeerslicht van jouw loopbaan nog steeds op groen of staat het op oranje of rood. Wellicht dat in de laatste twee lichten er iets aan jouw werk enigszins aangepast kan worden om ervoor te zorgen dat je duurzaam en met werkplezier en de slag kan blijven. Of is het misschien tijd om te Verbanen?

Als werkgever kun je dit niet alleen voor een individu, maar ook bij meerdere personen in jouw organisatie uitzetten. Bijvoorbeeld op een afdeling om eens te peilen hoe het ervoor staat met zaken als commitment, samenwerking of werkplezier. Het geeft uw medewerker(s) namelijk inzicht om bepaalde zaken bespreekbaar te maken. 

Jouw loopbaan verkennen met de
Verbanen Loopbaanoriëntatie

Wellicht weet je wel dat het eens tijd wordt om te Verbanen, maar wat voor werk wil je nou eigenlijk echt en welke randvoorwaarden zorgen ervoor dat jij je op je plaats voelt? Loopbaanoriëntatie is een kort durend traject dat antwoord geeft op de vragen ‘Wie ben ik’, ‘Wat kan ik’ en ‘Wat wil ik’. Het advies dat hieruit voortvloeit is vrijblijvend en dient jou inzicht te geven in jouw mogelijkheden. Verandering begint immers met inzicht!