De werkvloerrivaal

Recent Brits onderzoek, uitgevoerd door een uitzendbureau onder ruim 7000 werkende Britten, toont aan dat 6 op de 10 Britse werkenden een vijand op de werkvloer heeft: de werkvloerrivaal. Of er in Nederland sprake is van dezelfde getallen is nog maar de vraag. Maar mocht er een rivaal op de werkvloer rondlopen, welke impact kan dat dan hebben?

62% heeft een rivaal op de werkvloer

Uit het onderzoek blijkt dat 62% van alle Britse werkenden een rivaal heeft op de werkvloer. Dat kan iemand zijn waar jij je aan ergert of iemand die jou daadwerkelijk dag in dag uit treitert.

43% van de Britten met een rivaal geeft aan dat ze meerdere werkvloerrivalen hebben. 8% ziet zelfs de meeste collega’s als vijand!

 

Ken je vijand

Er is ook onderzocht wat de kenmerken zijn van de werkvloerrivaal. Daaruit blijkt dat deze in 71% van de gevallen ongeveer even oud is en in 65% van de gevallen van hetzelfde geslacht is.

De werkrivaal is meestal onderdeel van hetzelfde team en is over het algemeen iemand die op hetzelfde niveau of hoger werkt. Het komt zelden voor dat de rivaal een ondergeschikte is.

Wat opvalt is dat 85% van de deelnemers aan het onderzoek meldt dat de relatie met zijn of haar vijand begon als een goede werkrelatie. Tot het moment dat het mis gingallen ongeveer even oud is en in 65% van de gevallen van hetzelfde geslacht is.

De werkrivaal is meestal onderdeel van hetzelfde team en is over het algemeen iemand die op hetzelfde niveau of hoger werkt. Het komt zelden voor dat de rivaal een ondergeschikte is.

Wat opvalt is dat 85% van de deelnemers aan het onderzoek meldt dat de relatie met zijn of haar vijand begon als een goede werkrelatie. Tot het moment dat het mis ging.

Waarom ergert de werkende Brit zich aan zijn collega?

In meer dan de helft van de gevallen worden dezelfde twee redenen voor de rivaliteit opgegeven: de werkvloerrivaal gaat over lijken om zelf in een beter daglicht te staan of levert commentaar op het werk van anderen.

Het lijkt enigszins stereotyperend, maar uit het onderzoek blijkt dat werkenden zich ergeren aan mannelijke rivalen vanwege het maken van ongepaste grapjes, pesterijen en vloeken. De vrouwelijke werkvloerrivaal verkrijgt haar status door te roddelen, collega’s te negeren of door teveel details over haar persoonlijk leven te delen.

De impact van de werkvloerrivaal

Werkplezier is een hot topic. Het hebben van een vijand op de werkvloer heeft een negatieve invloed op iemands beleving van werkplezier. Een werkvloerrivaal zorgt voor negatieve gedachten en emoties, geïsoleerd raken op het werk en het beginnen van ongezonde gewoontes. Denk aan (beginnen met of meer) roken of drinken.

Werk neem je altijd mee naar huis. Een goede werkdag gaat samen met een ontspannen avond. Hoe ervaart de werkende Brit met werkvloerrivaal dat?  57% van de deelnemers uit het onderzoek denk na werktijd nog na over deze persoon, kan er slecht door slapen of heeft zelfs nachtmerries over zijn of haar situatie op het werk.

Dat 77% van de ondervraagden hierdoor geen prettige werkdag beleeft, is dan ook geen verassing. Rivalen hebben wel degelijk invloed op iemands beleving van werkplezier. Maar kan een rivaal ook op iemands presteren een nadelige invloed hebben? 58% van de Britten meent dat de rivaal geen invloed heeft, terwijl in 30% van de gevallen iemands prestatie afneemt. In 11% wordt gezegd dat de prestatie juist toeneemt.

 

Hoe gaat de werkende Brit om met het hebben van een werkvloerrivaal?

In een kwart van de gevallen worden sociale werkgebeurtenissen vermeden. Denk aan het ontwijken van het taartmoment van de jarige collega of weggaan wanneer de vrijdagmiddagborrel van start gaat. 21% ziet kans om van bureau te wisselen om meer afstand te creëren. Maar ook ziek-melden komt voor.

Het hebben van een negatieve invloed op de werkvloer, vooral veroorzaakt door andere collega’s, kan ertoe leiden dat er slechts één uitweg mogelijk lijkt: ander werk zoeken, oftewel Verbanen. Ruim 70% van de werkende Britten die last ondervindt van een werkvloerrivaal gaat op zoek naar ander werk. Vaak zelfs in een andere branche  uit angst voor herhaling.

 

Hoe wapen jij je tegen jouw werkvloerrivaal?

Zijn deze getallen aan de andere kant van de Noordzee te kopiëren naar de Nederlandse werkcultuur? Heb jij weleens te maken gehad met een werkvloerrivaal en hoe ging je daarmee om?

Als je zelf last heb van een werkvloerrivaal probeer het dan op de één of andere manier bespreekbaar te maken. Probeer in gesprek te gaan met je rivaal, of probeer je te verplaatsen in zijn/haar perspectief om van daaruit aan je relatie te bouwen.

En als je nou echt niet met jouw werkvloerrivaal in gesprek kan gaan? Probeer het dan eens bespreekbaar te maken met een vertrouwenspersoon van jouw organisatie of deel je verhaal met iemand uit jouw kennissenkring. Vaak kan iemand vanuit een ander perspectief zorgen voor nieuwe inzichten en goede oplossingen voor jouw probleem. Praten is daarom het beste middel om jezelf te wapenen tegen de werkvloerrivaal!