Hoe netwerken werkt

Je netwerk inzetten om werk te vinden. Je hoort het vaak, maar hoe werkt dat nou?

Voor veel mensen is netwerken een vies woord. Gelinkt aan jezelf verkopen, contact maken met vreemden en iets van iemand moeten. En ja, soms betekent netwerken naar bijeenkomsten gaan waar je mensen (nog) niet (goed) kent. Maar veel vaker gaat het netwerk ‘inzetten’ om een baan te vinden op veel natuurlijker wijze, waarbij het hebben, inlichten en inzetten van je netwerk wel essentieel is. Een paar voorbeelden uit de praktijk.

 

Facebook

‘Ik ben lid geworden van alumni groepen van mijn opleiding op Facebook. In zo’n groep kwam een interessante vacature voorbij. Ik heb toen nog met een oud studiegenoot gesproken die veel weet over een onderwerp dat relevant was voor de vacature. Zo was ik goed voorbereid in het gesprek. De baan heb ik gekregen!’

De les hieruit: Jouw netwerk bevindt zich op verschillende plekken, waaronder ook Facebook. Zorg dat je dáár bent waar vacatures gedeeld worden en waar jouw kennissen zich bevinden. Zodat je kansen ziét en kan grijpen als ze langskomen!

 

Vrijwilligerswerk

‘Er kwam regelmatig een functie voorbij waarvan ik dacht: interessant, maar volgens mij heb ik daar nog een opleiding voor nodig – ik weet niet precies hoe dat zit. Toen bedacht ik me: bij die organisatie werkt iemand die ik ken vanuit mijn vrijwilligerswerk, ik bel eens om meer te horen over die baan en de (opleidings)eisen. Dat leverde informatie op over de functie en vereiste opleiding, maar ook … dat er toevallig een vacature open stond. Resultaat: ik heb succesvol gesolliciteerd op de baan en volg daarnaast via mijn werk de benodigde opleiding.’

De les hieruit: Je hoeft je netwerk niet pas te benaderen als er een vacature is, maar (juist) ook om meer informatie in te winnen. Bedenk je dus goed: wie ken ik bij interessante organisaties? Als er dan ook nog een vacature is waarbij jij een extra zetje krijgt is dat alleen maar mooi meegenomen!

 

Nationale werkbezoekdag

‘Ik was werkzoekend en schreef me via de nationale werkbezoekdag in om een kijkje te nemen bij een organisatie bij mij in de buurt. Daar was een oplettende P&O’er die toevallig mijn CV onder ogen kreeg en de link legde met een tijdelijke vacature. En nu doe ik werkervaring op in een heel leuke functie!’

De les hieruit: veel netwerkactiviteiten zijn er in eerste instantie niet op gericht om direct een baan op te leveren. Maar soms vloeit dat er wel uit voort. Investeren in kennismaken met organisaties en mensen kan dus tot mooie dingen leiden, ook al is dat niet je eerste insteek!

 

Een kennis van een kennis

‘Na afronding van mijn opleiding sprak ik mijn zwager over het werk dat ik wilde gaan doen. Toen hij later een kennis sprak bleek er ruimte te zijn bij diens organisatie voor iemand zoals ik. Zodoende ben ik in contact gekomen met mijn huidige werkgever.’

De les hieruit: het zijn vaak niet de mensen die jíj kent die op de hoogte zijn van vacatures, maar de mensen die zíj weer kennen. Via via dus. Het is dus belangrijk om goed te kunnen vertellen wat jij zoekt (soort functie, werkzaamheden en expertise, organisatie, locatie), zodat jouw kennissen dat verhaal door kunnen vertellen én snappen waarvoor ze hun oren en ogen open moeten houden!

 

Vrienden

‘Ik kan het werk dat ik mijn leven lang heb gedaan niet meer doen. Best lastig om te bedenken wat ik de laatste 10 jaar van mijn werkend leven dán ga doen. Ik heb mijn situatie uitgelegd aan vrienden, en ze gevraagd mee te denken en hun ogen open te houden voor kansen. Een kennis heeft een eigen bedrijf, en bood aan dat ik daar in het magazijn kan meedraaien. Zo kan ik onderzoeken of dit werk bij me past én doe ik werkervaring op – goed voor mijn CV!’

De les hieruit: vertel je omgeving over jouw situatie en vraag ze actief om mee te denken. Dat kan verrassende mogelijkheden opleveren!

Wil jij je netwerk ook voor jou laten werken? Pas dan de lessen uit de praktijkvoorbeelden toe en begin klein. Je zal merken dat netwerken dan steeds makkelijker wordt!

Wil jij je netwerk ook voor jou laten werken? Pas dan de lessen uit de praktijkvoorbeelden toe en begin klein. Je zal merken dat netwerken dan steeds makkelijker wordt!