De werkervaringsplek

Bij veel van de kandidaten die we bij Verbanen mogen begeleiden in een 2e spoor re-integratietraject richting ander werk is niet duidelijk waar precies hun mogelijkheden, kwaliteiten en wensen liggen. Het werk wat ze deden kunnen ze niet meer doen, maar wat dan wel?

 

Om hier een beeld bij te krijgen, doen kandidaten mee aan de One Day Experience, waar ze aan de hand van vragenlijsten en gesprekken met onze psycholoog, arbeidsdeskundige en bedrijfsarts onderzoeken waar mogelijkheden liggen, rekening houdend met hun beperkingen.

 

Daarna komen ze in het jobcoachtraject, waar we dieper ingaan op deze mogelijkheden en hen leren hoe ze kunnen solliciteren. Daarnaast is het voor kandidaten heel fijn om eens ergens uit te proberen of die nieuwe werkplekken inderdaad zo passend zijn. Want zo maar bij een nieuwe baan beginnen, is best spannend. Wat als het nou toch niet lukt, dan zit je weer thuis, met nog minder zelfvertrouwen…

 

Om kandidaten hierin te helpen, proberen we als jobcoaches werkervaringsplekken te regelen. Dit zijn plekken bij werkgevers die het werk aanbieden dat een kandidaat zou willen uitproberen. De kandidaat is hier boventallig en kan op een rustige, veilige manier het (nieuwe) werk leren kennen. De werkgever loopt geen risico en betaalt (vrijwel) niets en heeft dus eigenlijk een gratis kracht erbij. Meestal start een kandidaat met een beperkt aantal uur en worden de uren in de loop van de tijd opgebouwd. Zo kan ook de belastbaarheid van de kandidaat getest en opgebouwd worden.

 

De afgelopen periode heb ik veel kandidaten mogen begeleiden met een werkervaringsplek. Veel kandidaten zoeken zelf een werkervaringsplek, anderen ondersteun ik bij het zoeken van een plek. Te denken valt aan chauffeur bij een wijkbus, callcentermedewerker, onderwijsassistent in het speciaal onderwijs. Soms is het een compleet andere richting die kandidaten opgaan, en soms is alleen al een andere omgeving genoeg om weer te kunnen functioneren.

 

Doel van een werkervaringsplek is het opdoen van werkervaring in een andere omgeving, in ander werk. Secundair doel is natuurlijk het vinden van een nieuwe werkgever, zodat kandidaten weer betaald werk hebben en niet in een uitkering belanden. Niet bij iedere werkervaringsplek is dit mogelijk, maar soms gebeurt het wel. Zo ook Jane (pantoniem). Zij was als dierenarts actief in een grotere organisatie. Daar zat ze niet meer op haar plek en ze twijfelde erg of ze nog dierenarts wilde zijn. Jane is gestart in een kleine praktijk en daarnaast als dierenarts in een asiel aan de slag gegaan. Zo kon zij het werk als dierenarts onder andere voorwaarden ervaren en beslissen of ze nog dierenarts wilde zijn. Ook hebben we gekeken naar andere baanmogelijkheden die Jane kon doen, als ze geen dierenarts meer wilde zijn. Maar zo ver is het niet gekomen, want ze kreeg weer plezier in haar werk. En het mooiste is dat zij op een van de werkervaringsplekken betaald aan het werk kon, zij heeft dus een nieuwe baan gevonden.

 

Een werkervaringsplek kan dus ook een baan opleveren, maar het levert een kandidaat in ieder geval nieuwe werkervaring op, meer inzicht in zijn of haar mogelijkheden en een werkgever heeft het voordeel van een goedkope medewerker voor een korte periode. Een win-win situatie!

Sandra de Vries, Jobcoach Verbanen

Op zoek naar de juiste medewerkers?

Aan werkgevers die een werknemer aanbieden, vraagt Verbanen om de ontstane vacature in te mogen vullen. Omdat wij de juiste werknemer, getoetst op geschiktheid en bedrijfscultuur, plaatsen, helpen wij de werkgever aan de steeds grotere vraag naar goed gekwalificeerd en gemotiveerd personeel. Ook dat is Verbanen.