File, file en nog meer file…

Als je vanochtend vroeg om 6 uur in de auto bent gestapt richting de zaak en nu nog op een paar meter afstand van je huis in de file staat zal het je vast niet ontgaan zijn: De landelijke OV-staking. Maar waarom wordt er gestaakt?

Er is veel ontevredenheid over het huidige pensioenbeleid. Momenteel ligt de AOW-leeftijd op 66 jaar en vier maanden en dat zal de komende jaren alleen maar stijgen. Dit omdat vanaf 2022 de AOW-leeftijd afhankelijk wordt van de levensverwachting. Iemand die vandaag 30 jaar wordt zal zeer waarschijnlijk als 70-jarige nog aan het werk zijn en een tijdje moeten wachten voordat er genoten mag worden van de oude dag.

Daarnaast vinden de vakbonden dat voor bepaalde beroepsgroepen andere pensioenregels moeten gelden. Dit zijn de zogenaamde ‘zware beroepen’, die andere landen in de EU wel hebben benoemd en waar inmiddels wel specifieke regels voor worden gehanteerd. Zo’n overzicht van deze zware beroepen en speciale regels heeft Nederland (nog) niet.

Vergrijzing is het sleutelwoord in de hele kwestie. Er komen tot 2040 steeds meer ouderen die langer leven en minder jongeren die al die pensioenen kunnen bekostigen. Daarom eisen de vakbonden een hervorming van het gehele pensioenstelsel.

Verbanen

Kun jij je voorstellen dat je als 70-jarige hetzelfde beroep doet als vandaag? In opstand gaan tegen het huidige beleid is één ding. Daarnaast zouden mensen die fysiek en mentaal zware beroepen hebben, zich moeten afvragen of ze tijdig de stap moeten en kunnen nemen om te verbanen. Verbanen naar een functie die je aan het werk kan houden tot de eindstreep in zicht komt. Of zoals wij zeggen: Verbanen in een baan die past bij je gezondheid en talenten.

Je moet er niet aan denken om je laatste jaren te spenderen met allerlei fysieke of mentale problemen omdat je werk haar tol heeft geëist. Dus als je vanavond weer terug in de auto zit en naar al die remlichten zit te staren, stel jezelf dan deze vraag:
‘Welke baan heb ik als ik 70 jaar ben?’

Bent u benieuwd wat Verbanen voor u als werkgever en uw medewerkers kan betekenen? Of bent u benieuwd in welke richting uw loopbaan zich zou moeten bewegen?  We komen graag met u in contact om geheel vrijblijvend de mogelijkheden van Verbanen met u te bespreken. Bel voor meer informatie: (088) 2726 272 of stuur een mail naar: info@verbanen.nl