Verbanen: goed onderweg

Door: Jobcoach Sandra de Vries

De afgelopen maanden heb ik al eens eerder mogen bloggen over mijn werk als jobcoach bij Verbanen en daar ga ik graag mee door. Na 5 maanden intensief met de kandidaten werken, zijn er ook de eerste successen. En dat is natuurlijk waar we het voor doen!

In maart kwam al het eerste bericht van een kandidaat die haar droombaan heeft gevonden. Daarvoor heeft ze echt alles op alles heeft gezet. Ze heeft haar eigen netwerk actief ingezet, gesolliciteerd op verschillende vacatures en regelmatig dagen meegelopen op afdelingen waar ze graag zou willen werken. Zonder haar inspanning had ze deze baan nooit gevonden. Natuurlijk is dit geen garantie op het vinden van een baan, maar het vergroot zeker de kansen.

In mei kwam de tweede kandidaat naar mij toe met ontzettend goed nieuws. Tijdens de coachingsgesprekken hadden we vastgesteld wat haar kwaliteiten zijn en waar zij die het best in kan zetten. Het creëren van een win-winsituatie voor zowel werkgever als (potentiele) werknemer stond daarbij voorop. Vervolgens is zij breed gaan solliciteren en heeft ze haar netwerk ingezet. Vlak tegen het eind van het traject heeft zij mede dankzij de training en opdrachten uit het Verbanentraject een geweldige baan gevonden.

Terug naar de huidige werkgever

Kandidaten stromen ook bij Verbanen uit om andere redenen. Het kan in de loop van het traject beter gaan met de kandidaat en ontstaat de mogelijkheid in het eerste spoor terug te keren naar de huidige werkgever. Door een traject bij Verbanen gaan kandidaten bewuster nadenken over hun toekomst en zetten ze juist een stapje meer om niet in de WIA of WW te komen. Als het werk dan weer passend is of passend te maken is, kan dat ook voor werkgever en werknemer een win-winsituatie zijn.

Vasttstellingsovereenkomst

Sommige andere werkgevers en werknemers komen tot de conclusie dat er echt geen match meer mogelijk is, zelfs als de kandidaat hersteld is. In dat geval gaan werknemer en werkgever met elkaar in overleg over een vaststellingsovereenkomst. Het voordeel hiervan is dat een kandidaat een bepaalde mate van duidelijkheid krijgt en bewust op zoek kan gaan naar een andere baan. Deze kandidaten volgen dan een outplacementtraject bij Verbanen. Het programma is voor beide trajecten hetzelfde, maar de inzet kan nog wel eens verschillen. Een outplacementkandidaat weet dat hij of zij niet meer terug kan keren, waardoor de motivatie voor het vinden van een nieuwe baan groter is dan bij sommige 2e spoortrajecten.

Landelijk Verbanen

Zo zijn er verschillende uitkomstmogelijkheden voor een kandidaat die een traject start bij Verbanen. De diversiteit aan kandidaten maakt dat het iedere dag weer een leuke uitdaging is om mensen te motiveren en op weg te helpen.

Naast de kandidaten die ik nu mag begeleiden in Rotterdam, zal Verbanen in de loop van het jaar op meerdere plekken in het land mensen begeleiden naar een baan die past bij hun gezondheid en talenten. Zo zijn we in april Verbanen Eindhoven gestart. Later dit jaar zullen ook Haarlem, Zwolle en Utrecht gaan Verbanen. Op naar veel succesvolle trajecten!

Meer weten?

Lees ook de blogs terug van Manager Verbanen Paul Boon, Verbanencoach Priscilla Panday en Bedrijfsarts Niek Jan Hoogwout.

En is jouw interesse in Verbanen gewekt? We komen graag met je in contact om geheel vrijblijvend de mogelijkheden van Verbanen met je te bespreken. Bel voor meer informatie: 088-2726272 of stuur een mail naar: info@verbanen.nl