Blog: Verbanen Werkt

Mag ik mij voorstellen; mijn naam is Paul Boon, manager Verbanen.

In mijn persoonlijke omgeving zie ik steeds vaker mensen die worstelen met uitdagingen op het werk. Dat grijpt in op hun gezondheid. En daarmee op hun gevoel van geluk.

Zo ken ik iemand die we gemakshalve voor nu maar even Jos zullen noemen. Als ik mijn hond uitlaat loop ik altijd langs zijn huis. Jos is een vakman en een alleskunner. Getrouwd, een dochter en een rijtjeshuis in een nieuwbouwwijk. Onze dochters zaten bij elkaar op school en trokken met elkaar op. Naast zijn werk, was Jos altijd bezig. In de tuin, of op de ladder als hij zijn huis aan het schilderen was. Altijd goed gehumeurd en altijd in voor een wereldbeschouwend praatje. Nooit ziek, vitaal, gezond, sociaal betrokken en gelukkig in zijn bestaan. In de 22 jaar dat we bij elkaar in dezelfde wijk wonen, leerde ik hem kennen als iemand die zijn leven goed op de rit had. Maar sinds een paar jaar zie ik Jos minder vaak buiten. De tuin is niet meer wat het geweest is en de buitenboel kan eerlijk gezegd wel een verfje gebruiken. Zijn humor is verdwenen.

Een tijdje geleden raakte ik met hem in gesprek en vroeg of het nog wel goed met hem ging. Hij vertelde mij dat hij steeds meer moeite had om zijn baan als installatiemonteur vol te houden. Ondanks lichamelijke klachten bleef hij aan het werk. Uitgeput plofte hij `s avonds na het werk op de bank en schrok hij om 22:30 wakker om vervolgens naar bed te gaan. Het weekend gebruikt hij om bij te tanken. Dat was de enige manier om het vol te kunnen houden. Van zijn sociale leven bleef niets meer over. Op mijn vraag of hij dit met zijn werkgever of een Bedrijfsarts had besproken, antwoordde hij dat hij dat al een paar keer gedaan had. De Bedrijfsarts heeft hem onder meer geadviseerd zijn werkgever te vragen naar wat lichter werk. Zijn werkgever begreep weliswaar het probleem, maar gaf aan dat hij nu eenmaal werkt in een bedrijf met 8 installatiemonteurs en ook geen oplossing had.

Jos denkt na over ander werk. Maar ook over zijn hypotheek. Hij beseft dat hij nog minimaal 21 jaar moet werken. En hij weet dat hij dat niet vol gaat houden. Zijn werkgever weet dat ook. Bij Jos overheerst de angst voor een onzekere toekomst. Dat trekt ook psychisch een wissel. Hij wil wel, maar weet niet hoe. Zijn huidige inkomenszekerheid wint het vooralsnog van het besef dat stilzitten eigenlijk geen optie is.

Langer doorwerken

We werken steeds langer door. Zeker in fysiek of psychisch zware beroepen blijkt dat niet voor iedereen even makkelijk. Hoe kunnen werknemers blijven voldoen aan de eisen om hun inzetbaarheid goed en langdurig op peil te houden in een omgeving die steeds nieuwe eisen stelt aan kennis en ervaring? Hoe zorgen we er voor dat er voor werknemers een alternatief is als er toekomstig een reëel risico is dat ze hun huidige functie niet kunnen volhouden? Of ziek worden en hun huidige functie nu al niet meer kunnen uitvoeren?

De beste voorbereiding op verandering

Om te voorkomen dat werknemers vastlopen, ziek worden en uiteindelijk hun baan en inkomenszekerheid moeten opgeven, is het belangrijk dat we tijdig handelen. In gesprek raken. Ook om ongewenste financiële gevolgen te voorkomen. Niet alleen voor werkgevers, maar ook voor werknemers. De financiële gevolgen bij inkomensverlies door ziekte zijn immers enorm.

De afgelopen jaren zijn de Bedrijfsartsen van Arbo Unie en Mkbasics.nl steeds vaker hoofdschuddend in de spreekkamer achtergebleven met de gedachten “ik zie die persoon over drie maanden wel weer terug omdat het onderliggende probleem niet is opgelost”. Zoals bij Jos.

Dat kan anders

Bij Arbo Unie hebben we al meer dan 100 jaar ervaring in vraagstukken over gezondheid in relatie tot werk; twee zaken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is daarom niet meer dan logisch dat we al een tijd nadenken over een duurzame oplossing voor genoemde uitdagingen. Een oplossing die werknemers in hun kracht zet in een baan die matcht met gezondheid en talenten. Een baan die arbeidsvreugde en inkomenszekerheid brengt. En een werkgever die zich daarmee verzekert van een optimaal presterende werknemer.

Het idee van Verbanen leeft al even binnen Arbo Unie. Met de komst van Rik Nijkamp als directeur van Mkbasics.nl, al weer een paar jaar geleden, werd het steeds duidelijker hoe Verbanen er uit moest gaan zien. Rik bleek als initiatiefnemer uitgesproken ideeën te hebben. De naam Verbanen komt ook uit zijn koker. In wisselende samenstelling van projectgroepen hebben we daarna Verbanen verder ontwikkeld. We hebben daarbij optimaal gebruik gemaakt van de al aanwezige kennis en ervaring binnen Arbo Unie, en dit aangevuld met kennis en ervaring van buiten. Op die manier hebben we het beste uit twee werelden (gezondheid/werk, jobcoaching, jobsearch en arbeidsbemiddeling) samengevoegd in een nieuw bedrijfsonderdeel: Verbanen!

Ik ken meer mensen als Jos. In alle lagen. Van installatiemonteurs tot managers. Die mensen zijn voor mij de reden om in actie te komen. Ik ben trots en blij dat ik met een enthousiast team ervaren en kundige professionals met Verbanen mensen als Jos mag proberen te helpen.

De komende periode zullen we via onze kanalen onze ervaringen met jullie delen.

Hoeveel mensen als Jos ken jij? We gaan Verbanen!